Recepty pro děti

Recepty na pomazánky pro děti (4 recepty)

Recepty na pomazánky pro děti
Přečteš za: 2 minuty

Už to zase přišlo, mámo já mám hlad. Hlavou se vám určitě stejně jako mě honí myšlenka:  co jim mám dát? Chléb s uzeninou by byl nejrychlejší/nejednoduší, ale co jim takovýto stravovací režim dá? Zdraví prospěšného nic a přitom není nic jednoduššího než-li udělat zdravou pomazánku po které se vaše ratolesti budou moci utlouct. Že nevíte jak na to? Ráda vám poradím pár receptů, které moji kluci milují.

Celerová pomazánka

Ne nadarmo se celeru přezdívá vitamínová injekce, kromě vitamínu je bohatý na minerální látky a vlákninu. Tuto pomazánku díky její sladkoslané chuti mají rádi i ty největší mlsouni, jen možná občas budete muset zatajit že obsahuje celer :). Navíc celer působí jako přírodní afrodiziakum a příznivě ovlivňuje prostatu, tudíž se jedná o skvělou večeři i pro  vašeho manžela:).

Budeme potřebovat:

  • Střední celer
  • 2 zelená jablka
  • Sůl
  • Pepř
  • Majonézu
  • Kousek kvalitní šunky

Jak na to:

Nejprve si očistíme celer, poté ho nakrájíme na vetší kusy (cca šestiny) a dáme do hrnce s vodou povařit. Vaříme do cca 10 minut (do poloměkka), mezitím si připravíme jablka, které oloupeme a odstraníme jadřince. Šunku, uvařený celer a jablka nastrouháme na jemné slzičky, přidáme sůl, pepř, majonézu a vše pečlivě promísíme. podáváme na bagetce či vece.

Vaječná pomazánka

Vejce je jeden z nejkvalitnějších zdrojů bílkovin, vitaminů, živin a převážně zdravých tuků. Navíc děti vaječnou pomazánku opravdu zbožňují a dospělí taky nepohrdnou.

Budeme potřebovat:

  • 8 vajec
  • lžíci hořčice
  • kostku změklého másla
  • malou cibulku
  • sůl
  • pepř

Jak na to:

Nejprve si uvaříme vejce tzv. na tvrdo (od bodu varu 10 min.), zchladíme je a oloupeme. Společně s cibulkou vejce nastrouháme na jemno do mísy, přidáme změklé máslo a hořčici, osolíme,opepříme dle vlastní chuti a ručním šlehačem vyšleháme hladkou pomazánku. Nejlépe chutná namazaná na čerstvý chléb.

Tuňáková pomazánka

Ryby obecně jsou díky vysokému množství omega 3 mastných kyselin pro lidský organismus velmi prospěšné, ovšem dostat rybí maso do některých dětí není nejednoduší. Tato tuňáková pomazánka je nejen jednoduchá na přípravu, ale i natolik lahodná, že málokterý malý gurmán dokáže odolat.

Budeme potřebovat:

  • 2 plechovky tuňáka v rostlinném oleji
  • kostku změklého másla
  • sůl
  • pepř

Jak na to:

Z jedné plechovky tuňáka slijeme olej, poté obě plechovky přendáme do vyšší misky. přidáme na kousky nakrájené máslo, najemno nakrájenou či nastrouhanou cibulku, sůl a pepř. Vše projedeme tyčovým mixérem do hladké pěnové pomazánky. Poté už jen namažeme na čerstvé pečivo či chléb.

Domácí lučina aneb pomazánka na 1000 způsobů

Poslední recept zabere více času než-li recepty předešlé, avšak výsledek opravdu stojí za to. Kdo by neměl rád nadýchanou lučinu, kterou si můžete jednoduše dochutit přísadami dle své oblíbenosti či nechat přírodní?

Budeme potřebovat:

  • 400 g tučného jogurtu
  • 150 g smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • Ingredience dle vlastní chuti – bylinky, koření, paprika, rajče, med, ořechy, semínka…

Jak na to:

Nejprve si vyšleháme smetanu, poté do ní jemně zapracujeme jogurt a sůl. Pokud chcete celou várku jednotné chuti můžete nyní přidat i nějakou tu bylinku, koření, papriku…

Připravíme si mísu do na kterou dáme cedník. Do cedníku si dáme čistou utěrku či plátýnko a vlijeme celou směs. Zabalíme do ranečku, který můžeme pověsit nad cedník nebo do cedníku vložíme a zatížíme talířkem a něčím težkým (např. krabicí mléka či pytlíkem mouky).

Nyní, už jen počkáme cca 12 hodin než vykape tekutina (syrovátka).
Raneček rozbalíme a vyjmeme hotovou lučinu, kterou můžeme hned konzumovat. Pokud nějaká zbyde, tak jí zabalte do potravinové fólie a uložte do ledničky, kde několik dní vydrží.

Tip na závěr: hotovou přírodní lučinu si můžete rozdělit na více částí, každou tuto část můžete dochutit jinou ingrediencí a tudíž máte x pomazánek během chvilky.